9 Şubat Sigarayı Boykot Günü

Gönderen Dert Ortağı 09 Şubat 2009
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, ''9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü'' dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara



İŞTE SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI... TIKLAYIN!



''Geçen yüzyılın sonunda yaşları 35-69 yaş arasında bulunan tüm insanların ölümlerinin yüzde 30'unun, 69 yaş üstündeki insanların ölümlerinin ise yüzde 14'ünün sigara içimine bağlı geliştiğinin tahmin edildiğini'' belirten Özer, sigara içiminin beklenen yaşam süresini bütün yaş gruplarında 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığını dile getirdi.

Dünyada, şu anda 15 yaş üstü 1,2 milyar kişinin sigara içtiğini, bu rakamın 2025'te 1,6 milyara ulaşmasının beklendiğini anlatan Özer, ''2030'da 8 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybedeceği öngörülüyor ve bu ölümlerin yüzde 70'inin de gelişmekte olan ülkelerde olacağı düşünülüyor'' dedi.

Özer, Dünya Bankası raporlarına göre 1990-1997 yılları arasında sigara içiminin en hızlı arttığı ülkenin Endonezya'dan sonra Türkiye olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de erişkin nüfusun yaklaşık yarısının sigara içtiğinin belirlendiğini söyledi.

-''ÜÇ SİGARADAN FAZLA İÇENLER BAĞIMLI''-

Şeref Özer, ''günde 3 sigaradan fazla sigara içenlerin yüzde 94'ünün uzun dönemde bağımlı olduğunu'' ifade etti.

Nikotinin ruhsal açıdan uyarıcı nitelik taşıyan madde olmasının, duygu durumu olumlu yönde değiştiren, rahatlatıcı etkisinin bulunmasının kullanımı artırdığını belirten Özer, ''Ama bu durum aynı zamanda sigaranın neden olduğu sonuçlara duyarsızlık yaratıyor ve bırakma çabalarını azaltıyor'' dedi.

AA ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan yaşamını yitirdiğini söyledi.
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: