Cenevre Otomobil Fuarına Türkiye Damgası

Gönderen Dert Ortağı 04 Mart 2009

Cenevre Otomobil Fuarı, kapılarını 79. kez açtı. Kriz nedeniyle hayli durgun geçen fuarda Türkiye’de üretilen 4 model damasını vurdu.

Bu yıl 79’uncusu gerçekleştirilen Cenevre otomobil fuarında 40’ı dünya tanıtımı olmak üzere 85 yeni modelin vitrine çıktı. Geçen yıl 100’ün üzerinde yeni otomobilin tanıtıldığı dikkate alınırsa bu anlamda da gerileme gözle görülüyor. İşte böyle moralsiz ve çoşkusuz bur fuarda Türkiye’de üretilen 4 yeni model Cenevre otomobil fuarında damsını vurdu. Kriz fuarda yoğun olarak hissediliyor. Artık öyle büyük gösteriler, şovlar ve hareketlilik yok.

6 yeni model tanıtan Renault’da 2 yerli üretim

Renault 6 yeni modelle çıkartma yaptığı Cenevre’de Bursa’da üretilen Renault Clio ve Clio GrandTour ile gövde gösterisi yaptı. Ayrıca Adapazar’ında üretilen yeni Verso, Ford Otosan’ın Kocaeli’de üretilen ve Amerika’ya ihraç edilmeye hazırlanan yeni Transit Connect’in ilk elektrikli versiyonu ise Cenevre’de boy gösterdi. Dünya prömiyeri yapılan 40 modelin 4’ünü Türkiye’de üretilen modeller oluşturdu. . Furda ayrıca Tofaş tarafından üretilen Peugeot Bipper ve Citroen Nemo’da binek versiyonlarıyla yer aldı.

Bu kez sevgi konusu işlendi

30 ülkeden 250 firmanın yeni modellerini sergilediği fuarda, bu yıl otomobil sevgisi konsepti işleniyor. Özellikle de elektrikli ve çevreci modellerin ön plana çıktığı fuarda . özel olarak hazırlanan "yeşil salonda" ekonomik ve ekolojik araçlar ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
Avrupa ülkelerinin kriz döneminde oto satışlarını artırmak için verdiği hurda teşviğinde de karbondioksit şartı araması fuarda çevreci model patlamasına yol açtı. Neredeyse tüm markalar, hibrid veya elektrikli bir modelle otomobilseverlere tanıtırken, bir çok modelin karbon gazı salımının AB’nin 2012’de şart koştuğu 120 gramın bile altında olduğu dikkatleri çekti.
Opel elektrikli AMPERA’yı sergiledi.
Opel, Cenevre'de 5 kapılı, 4 koltuklu Opel Ampera'nın dünya prömiyerini yaptı. Piyasaya 2011 yılında sürülecek Ampera'da aracı hareket ettirme görevi, gücünü lityum-iyon akülerden alan 151 bg'lik bir elektrik motoruna verilmiş. Tam dolu akü ile Ampera, 60 km. boyunca sadece elektrikle gidebiliyor.

Ford elektrikli Connect’i tanıttı

Türkiye’de’de üretilen Connect’in tamamen elektrikle çalışan modeli Cenevre’de Ford standının yıldızları arasında yerini aldı. Ford’un 2012 yılında yollarda olacak 4 elektrikli modelinden biri olarak Amerika pazarında da satılacak elektrikli Connect modeli için batarya ve elektrik motoru geliştirmelerini İngiliz Smith elektronik şirketi yapıyor. Ford Avrupa Başkanı John Fleiming, fuarda tüketicilerin ilgisine bağlı olarak projenin zamanlamasının yapılacağını söyledi.

’Infiniti’ Türiye’ye geliyor

Infiniti, Avrupa’da 10’uncu ülke olarak Türkiye’yi seçti. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da faaliyete geçen Infiniti, Türkiye’de temsilci olarak ise Bayraktar Grubu’yla anlaştı. Bünyesinde Fransız Citroen, Japon Subaru ve Çinli Great Wall markalarını bulunduran Bayraktar, Infiniti ile otomobil marka sayısını da 4’e çıkarmış oldu. Infiniti ile Cenevre’de imzalanan distribütörlük anlaşmasına ilişkin törende konuşan Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, "Amacımız bu kriz döneminde yeni markalar getirip piyasalara biraz da olsa moral vermek. Bir-iki yıl içinde birkaç yüzlü satış rakamı hedefliyoruz. Daha sonra binli rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum. Yaz aylarında satış yapmaya başlayacağız. Şimdi markamızın 4 modeli var. Seneye model sayısı altı olacak. Tüm modelleri getireceğiz" diye konuştu. Infiniti Avrupa Başkan Yardımcısı Jim Wright ise Türkiye’nin Infiniti kulübüne katıldığını belirtti.
Çinli otomobil hiç yok, sadece Hindistan var…
Çinli hiçbir modelin bulunmadığı Cenvvre Otomobel Fuarı’nda Hindistan’da nisan ayında 2 bin dolara satışa sunulacak dünyanın en ucuz otomobili Tata Nana tanıtıldı. Avrupa için gerekli testleri yapılan otomobilin bu ülkelerdeki fiyatı henüz netlik kazanmadı. Fuarda en pahalı model olarak yine Türkiye fiyatı 2.5 milyon Euro’ya ulaşan Bugatti Veyron sergilendi.
En pahalı otomobil Bugatti.
100'üncü yıl anısına özel üretilen Bugatti Veyron'un Grand Sport modeli sergileniyor. Nisan 2009 sonunda üretime girecek ve sadece 150 adet üretilecek otomobilin fiyatı vergiler ve nakliye hariç 1.3 milyon euro.

acelik@cyh.com.tr

sayac Kez Okundu
| edit post | |
Book'unu Çıkar
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: