En İyi 10 Hafif Tatlı

Gönderen Dert Ortağı 14 Mart 2009

Tatlıdan vazgeçmek zor. Sağlıklı beslenmek, şişmanlamamak isteyenler ve şeker yemesi yasak olan diyabetikler için bile. İşte "hafif" veya İngilizcesiyle "light" tatlı bu noktada devreye giriyor. Besinlerin light olması için tuzunu azaltmak, şekerini modifiye etmek, içine kepek eklemek yetmiyor.

Light ürün, örnek alınan referans bir yiyeceğe göre kalorisi en az yüzde 50 ve daha fazla azaltılmış, lezzeti de referans alınan yiyeceğe göre korunmuş bir yiyecek. Bu iki koşulu bir arada yerine getirmek hiç kolay değil. Ama bazı tatlıcılar bunu başarabiliyor.

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU/ DİYABETİK BAKLAVA
Üç yılda geliştirildi

Nadir Güllüoğlu’nun gıda mühendisleri ve tıp doktorlarının da görüşlerini alarak 3 yılda geliştirdiği baklava, şekersiz ve tereyağsız hazırlanıyor. Yağ olarak omega 3 katılmış zeytinyağı, şeker yerine ise diyet lifiyle zenginleştirilmiş tatlandırıcı karışımı kullanılıyor. Hamuru kepekli un, soya unu ve beyaz un karıştırılarak yapılıyor. Diabak adıyla tescil edilen, formülü patentli baklava ayda 1.5 ton satıyor. Üç dilimlik porsiyonu 260 kalori. Adres: Mumhane Cad. No: 171, 34425 Karaköy, Tel: 0212 249 96 80.
İSTANBUL

ÖZSÜT/ DİYET KAZANDİBİ
Koruyucu kullanılmıyor

Tanınmış tatlı zinciri Özsüt’ün de diyet yapanlar için bir tatlısı var. Süt krema ve pirinç unuyla yapılan Özsüt diyet kazandibinde şeker kullanılmıyor. Şeker yerine kullanılan tatlandırıcı, ürünün içindeki şeker oranını yüzde 37 düşürüyor. Ayrıca ürünün içinde raf ömrünü arttırıcı herhangi bir koruyucu katkı maddesi yok. Bir porsiyon light kazandibi 117 kalori.
İSTANBUL

MADO/ LIGHT DONDURMA
Çikolatalısı çok beğeniliyor

Bütün ülkede 2000’in üzerinde halkası olan dondurma zinciri Mado’nun diyet dondurmaları diğer standart ürünlerine göre yüzde 50 daha düşük kalorili ve yüzde 50 daha az yağ içeriyor. Normal dondurmanın porsiyonu 237 kaloriyken, light dondurmanın kalorisi 102. Light dondurma prebiyotik lifler açısından zengin; sindirim sistemini rahatlatıcı etki de yapıyor. Bu grupta sade, çikolatalı, çilekli, vişneli ve limonlu dondurma bulunuyor. Çikolatalısı en çok seviliyor. Mado’da ayrıca light tavukgöğsü, kazandibi, fıstıklı baklava ve kuplar da var.

TATLICI TOMBAK/ LIGHT SÜTLAÇ
İçinde bol bol lif var

Türkiye’nin farklı bölgelerinde 50’nin üzerinde şubesi bulunan Tatlıcı Tombak, diyet sütlacı, süt, fibremix şeker, vanilya ve subye yani kendi yaptıkları, pirinçten çekilen nişasta ve kıvam artırıcıyla yapıyor. Fibremix, yüksek lif içeriyor, bu nedenle bağırsakların daha düzenli çalışmasına ve kabızlık sorununun giderilmesine de yarıyor. Tatlıda aspartam ve sakarin yok. Tatlıcı Tombak’ta light kazandibi de var. Light sütlacın 100 gramı 159 kalori.

BOLULU HASAN USTA/ LIGHT KAZANDİBİ
Şeker hastaları için

Bolulu Hasan Usta, Türkiye’nin ünlü muhallebici zincirlerinden biri. Light tatlısı olan kazandibinin içinde ince un kullanıyor. Kullanılan süt de tamamen light. Normal kazandibinin içinde yüzde 32.34 oranında şeker bulunurken light üründe 8.04 oranında şeker var. Bunu da şeker yerine sakarin kullanarak sağlıyorlar. Bir porsiyonu yaklaşık 107 kalori. Bolulu Hasan Usta sütlü tatlılarını Türkiye’nin 27 ilinde tadabilirsiniz.

KOSKA/ DİYABETİK HELVA
Şekersiz helva

Türkiye’nin en ünlü ve en eski helvacısı olan Koska, bu lezzetli ama ağır tatlının hafif versiyonunu da yapıyor. Bu helvada şeker yerine doğal tatlandırıcılar kullanılıyor. Şurubu yüksek sıcaklıkta kaynatılıyor, tahinle birlikte özel teknikle yoğruluyor. Diyabetik helvanın sadesinin yanısıra kakaolu ve fıstıklısı da var. Sadesinin 100 gramı 479 kalori. Koska’nın diyabetik helvasının yanısıra diyabetik reçel, lokum ve badem ezmesi de bulunuyor. Koska Helvacı’nın 4 mağazası ve farklı illerde bayileri var.

BÜYÜKDERE TARİHİ FIRIN/ HAFİF KURABİYE
Çok tahıllı ve şekeri az

Yücem Odun Ekmek ve Ünlü Mamuller Fırını, İstanbul Büyükdere’de. Bu ünlü fırının ürettiği tahıllı kurabiyeler, daha hafif tatlıları tercih edenler için bir seçenek. Kurabiyeler, çavdar, buğday, yulaf karışımıyla hazırlanıyor. Şeker konuyor ancak beyaz unla yapılan tatlılara göre daha az oranda... Kurabiyenin içinde ayçekirdiği de bulunuyor. Adres: Çayıbaşı Cad, Kırklar Sok, No: 119/2 BüyükdereTel: 242 77 37.

BEYAZ FIRIN/ DİYET KURABİYE
Kalorisi az, lezzeti aynı


Beyaz Fırın’ın hafif kurabiyeleri üç çeşit: Kalp kurabiye, kepekli kalp kurabiye ve çikolatalı kurabiye. Bu kurabiyeler meyve lifi karışımı ve daha az yağ kullanılarak yapılıyor. İçerisinde badem bulunan kalp kurabiye, şeker yerine tatlandırıcıyla hazırlanıyor. Kepekli kalp kurabiyesine farkı olarak kepek katılıyor. Çikolatalı kurabiye ise düşük kalorili özel bir lezzet. Beyaz Fırın, İstanbul’da Kadıköy, Çiftehavuzlar, Erenköy, Suadiye ve Ataşehir’de bulunuyor.

SARAY/ SU MUHALLEBİSİ
Meraklıları çok

Türkiye’nin en ünlü muhallebici zincirlerinden Saray’ın klasik tatlılarından biri su muhallebisi. Tatlı olarak sadece bunu tercih eden meraklıları var. Su muhallebisi, taze süt, subye ile pişirildikten sonra tepsilere dökülerek soğutuluyor. İçinde hiç şeker yok. Servis yapılırken arzu edenler için üzerine gül suyu ve pudra şekeri dökülüyor. Gül suyu Isparta’dan getiriliyor. Pudra şekersiz yerseniz 100 gramı sadece 117 kalori. Saray Muhallebicisi’nin İstanbul’daki 13 şubesinde tadabilirsiniz.

HOUSE CAFE/ ELMALI PAY
Hamuru çok ince

Son yılların tanınmış kafe zincirlerinden House Cafe’de elmalı pay (apple pie) hafif tatlı yemek isteyenler için bir seçenek. Elmalı payın içine ekşi elma ve tarçın konuluyor. Hamuru çok ince açılıyor. Üzerine pudra şekeri dökülerek servis ediliyor. Hamurunun ince, içinin de meyve olması nedeniyle leziz olduğu kadar kolay hazmedilen bir tatlı. Porsiyonu yaklaşık 300 kalori. House Cafe’nin 9 şubesi ve 1 corner’ında yemek mümkün.

Kaynak:GEZZ.ORG

sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: