İslamı KApı Kapı Papua'da anlatıyorlar

Gönderen Dert Ortağı 04 Mart 2009
Haber Merkezi / TIMETURK
Geleneksel beyaz-dökümlü elbisesi ve uygun sakalıyla, Fazlan Rabbani el-Garamatan, Batı Papua’nın kıyı bucağını kapı-kapı dolaşarak İslam’ı anlatıyor.

Fazlan, “Ruhçulara (animist) ve gayrimüslimlere, insanı yaklaşımlar sunarak yeni bir hayat sunuyorum” diyor.

West Papua, formerly West Irian Jaya or Irian Jaya Barat, is the least populous province of Indonesia.

Batı Papua, Endonezya bölgesinin en az meskun bölgesi olarak biliniyor. Eski Hollanda kolonisinin 2,6 milyon nüfuzu olduğu tahmin ediliyor.

Nüfusun yüzde 78’i Hıristiyanlar oluşturuyor. Müslümanların oranı ise yüzde 21, kalanıysa Budist ve Hindu.

Endonezya nüfus sayımında görülmeyen önemli bir ruhçu (animist) varlığı da bulunuyor.

Kırk yaşındaki Fazlan, 1990’dan beri bölgenin en ücra köşelerine giderek kapı-kapı İslam’ı anlatıyor.

İnsanları, temizlik, sağlık, sabır ve kibarlık gibi İslami öğretilerin temellerini öğretiyor: “Bir bölgeye ulaşmak için 12 gün yürümüştüm ve Şahadet getirdiklerinde ağlıyordum”.

Başka bir bölgedeki insanların ondan nasıl şüphe ettiğini anımsayarak, “Bazıları bana taşla, hatta oklarla saldırdı, fakat şimdi bizimleler” diyor.

El-Fafti Kaffa Nusantara Vakfı aracılığıyla Fazlan, sağlık hizmetleri ve yeni dinleri hakkında bilgi sunan 900 cami inşa ettiklerini söylüyor: “En az 10 bin kişi bize katıldı”.

Dünyanın en büyük ada sistemi olarak bilinen Endonezya, 17 bin 508 adadan oluşuyor.

Ülkenin 225 milyonluk nüfusunun yüzde 90’ını Müslümanlar oluşturuyor. Endonezya, dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi.

İslam birleştiriyor
Endonezya’nın en doğusuna yeni medeniyet sunmasının yanında Fazlan, misyonun aynı zamanda Batı Papua’da tansiyonu düşürme amacını taşıdığını belirterek, “Bazı partiler bölgeyi ideolojiyi kullanarak parçalamaya çalışıyorlar” diye açıklıyor.

Fakir, istikrarsız ve geri kalmış eyalet, 1963’te kontrolü ele geçirdiğinden beri siyasi çatışmalara sahne oluyor.

Hıristiyan Özgür Papua Hareketi, kurulduğu 1965’ten bu yana, bölgenin özgürlüğü için savaşıyor. Çatışmalarda 100 binden fazla insanın öldüğü tahmin ediliyor.

Bölge 2003’ten bu yana Papua eyaleti, Merkezi Irian Jaya Eyaleti ve Batı Irian Jaya eyaleti olarak üçe bölünmüş durumda.

Doğu Endonezya bölgesinin zenginliği, doğal kaynaklarını kullanmak isteyen uluslararası güçlerin iştahını kabartıyor.

Dışişleri Bakanlığı, Papualı direniş grubunu koruduğu gerekçesiyle Avustralya hükümetine protesto etmiş ve yıllar önce casusluk faaliyetlerinden ötürü bir Amerikan vatandaşı tutuklanmıştı.

İslam’ın bu tür entrikaları karşılayacağına inanan Fazlan, “Eğer Endonezya’dan koparırlarsa Papua’yı kontrol etmeleri daha kolaylaşacak” diyor ve şöyle devam ediyor: “İslam’a geçtiklerinde, bağımsızlık istekleri azalıyor. Ülkem ve halkımın yararına çabalarımı sürdürmeliyim. Papua’daki İslam Endonezya’dan ayrılmayı önlüyor”.

İslam herkesten önce Papua’ydı
Belçika tabanlı Uluslararası Kriz Grubu, Papua’daki tansiyonu yükselten nedenin adaya Endonezya’dan Müslüman göçü olduğunu iddia etti.

Fazlan, iddiayı yalanlayarak adadaki Müslüman nüfus artışının adanın dışından değil bilakis içeriden olduğunun altını çizdi: “En az 109 kabile lideri Müslüman oldu. Her kabilede en az 500 kişi vardı”.
Fazlan, o ve ekibinin Papualılara sosyal ve dini görevlerinin yanında herkese önyargısız yaklaşmayı öğrettiklerini belirterek, “Onlara asla nefret öğretmiyoruz” diye konuştu.

Fazlan göre, İslam Papua’da, Portekiz ve Hollandalılardan çok daha önce 13’ncü yüzyıldan beri var. İslam adaya, şu an Açe olarak bilinen Samudra Paşa Krallığı’ndan Şeyh İskender’le geldi.

sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: