Türk Yıldızları "Al bayrağımızı semaya kazıyanlar"

Gönderen Dert Ortağı 28 Haziran 2009
http://www.turkyildizlari.hvkk.mil.tr/dosyalar/pilot1.jpg
Kendi tanımlamaları ile "Al bayrağımızı semaya kazıyanlar" Amaçlarını şöyle özetliyor Türk Yıldızları
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ TEMSİL ETMEK ,

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’Nİ TANITMAK ,

TÜRK HAVA KUVVETLERİ’NİN DİSİPLİN VE ETKİNLİĞİNİN ANLATILMASINA KATKIDA BULUNMAK ,

TÜRK HALKININ SİLAHLI KUVVETLERİ’NE OLAN GÜVEN DUYGUSUNU PEKİŞTİRMEK VE
GENÇLERİN HAVACILIĞA OLAN SEVGİSİNİ ARTIRMAKTIR.
 

Tarihçe Resmi siteleri olan http://www.turkyildizlari.hvkk.mil.tr de şu şekilde açıklannmış


1911'DEN TÜRK YILDIZLARINA
ÇİFT BAŞLI KARTAL FİGÜRÜ
Orta Asya Türk inancına göre,insanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden koruyucu varlıklar kuş şeklindedir.
Koruyucu ruhu simgelediği kabul edilen bu motif, aynı zamanda güç,asalet ve egemenlik sembolü olarak da kullanılmıştır.Türkler kılıç kabzalarında bozkurt,at ve çift başlı kartal kabartma figürlerini kullanmışlardır.
Kartalın özellikle çift başlı olarak kullanıldığında, birleşerek artmış gücü temsil ettiğine inanılmaktadır.
Kartal başlarının birinin sınırsız geçmişe diğerinin ise sonsuz geleceğe baktığına ve Anadolu'nun konumu itibarı ile doğunun ve batının hakimiyetini temsil ettiğine inanılır.
Türk Hava Kuvvetleri'nin sembolü de tek başlı Anadolu Selçuklu kartalıdır.
KURULUŞUNDAN BUGÜNE TÜRK HAVA KUVVETLERİ VE İLK AKROBASİ ÇALIŞMALARI

1911 yılında kurulan TÜRK HAVA KUVVETLERİ kendini ard arda yaşanacak olan savaşların içinde bulur... Balkan Savaşları ile başlayan bu süreç, 1nci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ile devam eder. Türk Havacıları 1nci Dünya Savaşı'nda Galiçya!dan Yemen'e ve oradan da Kafkasya'ya kadar uzanan geniş alanda önemli görevler üstlenirken; M.Kemal ATATÜRK önderliğinde başlayan ve zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'nda da önemli başarılara imza atar...
Görevlerini yapmanın yanı sıra, gelişmek, dünya standartlarına erişmek ve bunun için de çok hızlı yol katetmek zorunda olan TÜRK HAVA KUVVETLERİN'ndeki akrobasi tarihi de kuruluşundan çok kısa bir süre sonra; 1914'te başlar... 
Plt.Tğm. Fazıl Bey'in, 5 Mart 1914'te 400m irtifada viril yapmayı başarması ardından diğer pilotlar da çeşitli akrobasi hareketleri denerler. TÜRK HAVA KUVVETLERİ cumhuriyet döneminde yeniden yapılanmaya başlayacak ve üstün başarılara imza atacaktır... 
Nitekim 1 Temmuz 1932'de Havacı Personel ayrı bir muharip sınıf haline gelecek ve 1933'ten itibaren Türk Havacıları, havacılığın sembolü olan mavi renkli üniformaları giymeye başlayacaktır... 
1923 sonrası atılımlar hızla devam ederken, 1940'lı yıllarda uçak sayısı 500'e ulaşacak ve 31 Ocak 1944 tarihinde de hava birlikleri tek bir komuta altına toplanarak Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurulacaktır.

TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE İLK TOPLU AKROBASİ ÇALIŞMALARI Akrobasi konusunda dünya havacılık tarihinde kısa zamanda yerini alan Türk Hava Kuvvetleri, bünyesindeki ilk resmi akrobasi çalışmaları 1926 yılında Hava Harp Okulu (Uçuş Okulu) bünyesinde başlar. Uçuş öğretmeni Plt.Tğm. Enver Akoğlu başkanlığında oluşturulan, aralarında Plt.Tğm.Tekin Arıburun'un da bulunduğu bu grup son derece başarılı çalışmalar gerçekleştirir.
 
TÜRK HAVACILIK TARİHİ'NDE ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM: PERVANELİ UÇAKLARDAN JETLERE Türkiye'nin NATO üyesi olduğu 1952 yılından sonra Türk Hava Kuvvetleri'ndeki modernizasyon çalışmaları daha da hızlanır ve kısa sürede pervaneli uçakların yerini jet uçakları almaya başlar. 1950'li yıllar jet uçaklarının teçhiz edilmeye başladığı yıllardır. Bu tarihlerde kurulan 191nci, 192nci ve 193ncü filolar Türkiye'nin ilk jet filolarıdır. Milleti için gurur kaynağı ve Türkiye'de barışın sürekliliğinin teminatı olan Türk Hava Kuvvetleri'nde tim halinde yapılan akrobasi gösterileri bu yıllarda başlar.

TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE İLK AKROTİM Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde, günümüzdeki modern ve ileri teknolojideki havacılık anlayışına uygun nitelikteki ilk akrotim; MİLLİ adıyla, jet dönemine geçilmesinin hemen ardından 1952 yılında kurulur. Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk jet üssü olan Balıkesir 9ncu Hava Üs Komutanlığı'nda kurulan bu akrotim F-84 G Thunderbird kullanmıştır. 
1952-1962 yılları arasında faaliyet gösteren MİLLİ çağrı adlı bu ilk tim önemli başarılara imza atmıştır. Türkiye'de çok sayıda uçuş gösterisi yapan MİLLİ ; yurt dışında da (İtalya/Belçika gösterileri ile) adından söz ettirmeyi başarmıştır.


 


TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE İKİNCİ AKROTİM Eskişehir 4ncü Hava Üs Komutanlığı'nda 1955 yılında kurulan ikinci timin çağrı adı UÇAN KUĞULAR 'dır. Kırmızı beyaz renklerle boyanmış ve burun kısımlarında kuğu motifi işlenmiş F-86 E Sabre uçaklar kullanan bu akrotim, faaliyetlerine 10 yıl süreyle devam etmiştir. UÇAN KUĞULAR 1964 yılında yaptığı 9'lu ve 12'li gösteriler ile Türkiye ve dünya havacılık tarihinde önemli bir yer kazanmıştır.




TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE ÜÇÜNCÜ AKROTİM Diyarbakır 8nci Hava Üs Komutanlığı'nda 1957 yılı sonlarına doğru kurulan AKREP çağrı adlı akrotim; 1959 yılına dek faaliyetlerini sürdürmüştür. Kullanılan uçak tipi F-84 G olan akrotim, yurt içi ve yurt dışında (Pakistan) çeşitli gösterilere katılmıştır.






TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE DÖRDÜNCÜ AKROTİM YARASALAR çağrı adını taşıyan bu akrotim 1964 yılında Merzifon 5nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda kurulmuştur. Uçak tipi F-86 E Sabre olan ve uçaklarının siyah-beyaz renklerle özel bir motifle boyandığı bu akrotim, 2 yıl süreyle faaliyet göstermiş, 5'li, 9'lu ve 12'li akrobasi gösterileri yapmıştır.



Fotoğraftakiler:
Plt.Bnb.Celal UTKU,Plt.Ütğm.M.Yücel SAYAN,Plt.Ütğm.Lütfi AKDEMİR,Plt.Ütğm.Orhan ESENDEMİR,Plt.Ütğm.Dinçer ADAR 




 

TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE BEŞİNCİ AKROTİM
1966 yılında kurulan ve 1966'dan 1971'e kadar KARTAL çağrı adıyla anılan bu akrotim, 21 Mayıs 1971'de timde görevli Hv.Plt.Ütğm. Coşkun TURAN'ın görev uçuşunda şehit olmasından sonra COŞKUN çağrı adını almıştır. Bandırma 6ncı Ana Jet Üs Komutanlığı'nda kurulan akrotimin uçak tipi F-5 A Freedom Fighter'dır. COŞKUN çağrı adllı akrotim Türkiye'de ve dünyada (1971 İtalya) uçuş gösterileri yapmıştır. 



TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE ALTINCI AKROTİM
1971 Malazgirt Zaferi'nin dokuzyüzüncü yıl dönümü kutlamalarında uçuş gösterileri yapmak amacıyla 1971 yılında Merzifon 5nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda kurulmuştur. Sadece bu tören için oluşturulan akrotimin uçak tipi F-5A(Freedom Fighter)'dır.


TÜRK HAVA KUVVETLERİNDE YEDİNCİ AKROTİM TÜRK YILDIZLARI DOĞUYOR 1971-1992 yıllarında sürekli faaliyet gösteren bir akrotim teşkil edilmemiştir. 20 yıllık bir aradan sonra tekrar bir akrotim ekibi oluşturma kararı alan Türk Hava Kuvvetleri 1992 yılında projeyi hayata geçirmek için faaliyetlere başlamıştır. Hv.K.K. Hv.Org. Halis BURHAN'ın direktifleri gereğince bir akrotim kurulması için 1992 yılında çalışmalara başlanmış ve Konya 3ncü Ana Jet Üs 132nci Silah Taktikler ve Standardize Filo Komutanlığı bünyesinde bir akrotim kurulması için 11 Eylül 1992 tarihinde onay alınmıştır. Kuruluş ve inceleme çalışmaları hızla devam ederken 132nci Filo bünyesinde dörtlü NF-5 kolundan oluşacak şekilde bir akrotimin kurulması emri de 7 Kasım 1992 tarihinde yayımlanmıştır. Bu arada akrotimin çekirdeğini de oluşturacak ilk dört pilotun da seçimi yapılmıştır. Akrobasi Uçuş Planı ve Detaylı Uçuş Planı'nın hazırlanıp Hv.K.K. Hv.Org. Halis BURHAN'ın onayına sunulması ardından ilk akrobasi eğitim uçuşları başlatılmış, ekibin yurt içinde ve yurt dışında aldığı bu eğitim Ocak 1993'te tamamlanmıştır. 
1993'te ikili eğitime başlanmış ve yapılması tasarlanan akrobasi hareketleri denenerek, beş sortilik bir uçuş sonunda istenen sonuca ulaşılmıştır. Daha sonra sağ ve sol kanat uçucularının eğitimine başlanmış ve dörtlü eğitime geçilmiştir. Bu arada, akrotimde görev alan personelin bir bölümü de konu hakkında incelemelerde bulunmak üzere İngiltere, Kanada ve İtalya'ya gönderilmiştir.Akrotim görevinin daha fazla emniyet ve etkinlikle yerine getirilmesi amacıyla, duman sistemi ve uçakların boyanması başta olmak üzere, NF-5 uçağı üzerinde yapılacak uçuş emniyetini arttırıcı tadilatlar için, 27 Nisan 1993 tarihinde bir çalışma başlatılmıştır. Çalışmalar sürerken, 1993 yılı Hv.K.K.'lığı Atış Yarışmaları'nın kapanış günü olan 18 Haziran 1993 tarihinde Ankara Akıncı 4ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda TÜRK YILDIZLARI akrotimi devlet büyükleri ve diğer konuklara dörtlü olarak ilk resmi gösterisini yapmıştır. 
Bu gösteri ardından FİLO staüsü kazanan TÜRK YILDIZLARI  dünyanın en genç süpersonik akrobasi takımı olarak kendinden söz ettirmeyi başarmıştır.  
Ağustos 1993'te Eskişehir 1nci Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nca uçak tadilat/boya faaliyetleri başlatılmıştır. Bu süreçte beşli ve altılı kol uçuşu eğitimlerine de başlanmıştır.  
TÜRK YILDIZLARI akrotimine tahsis edilen 9 adet NF-5 ve 1 adet NF-5 B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994'te bitirilerek birliğine teslim edilmiştir.

5 Ekim 1994 tarihinde Diyarbakır 8nci Ana Jet Üs Komutanlığı F-16 Aktivasyon törenleri ile Ankara'da 29 Ekim 1994'teki Cumhuriyet Bayramı törenlerinde gösteri uçuşu yaparak kamuoyuna tanıtılmıştır. 
TÜRK YILDIZLARI  Eskişehir'de icra edilen Distant Thunder-95 tatbikatının 20 Nisan 1995 tarihindeki gözlemci gününde yerli ve yabancı konuklara ilk yedili gösterisini yapmıştır.

2003-2004 Eğitim ve Öğretim yılında gösterinin etkinliğini arttırmak maksadı ile gösteri paketini 8'li kola çıkarmak maksadıyla çalışmalara başlanmıştır. 
TÜRK YILDIZLARI 8'li paket olarak ilk gösterisini 30.03.2004 tarihinde gerçekleştirmiştir.

TÜRK YILDIZLARI 200ncü gösterilerini 03.07.2004 tarihinde Rize halkına sergilemişlerdir.

134'üncü Akrotim Filo Komutanlığı şu anda bünyesindeki 10 pilot ile gösterilerine devam etmektedirler.



















Kaynak:http://www.turkyildizlari.hvkk.mil.tr
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

2 Yorum

  1. Adsız Dediki:
  2. MERHABALAR,

    DÖRDÜNCÜ AKROTİME KADAR KURULMUŞ OLANLARIN İSİM LİSTELERİ NEDEN YOK ACABA MERAK ETTİM...

     
  3. Bizden de size merhabalar efendim.
    İsim listesi derken ne demek istediğinizi anlamadım dersem kızmazsınız umarım. Buradaki yazı Kaynak olarak gösterdiğim Türk yıldızlarının resmi sitesin de ki TARİHÇE bölümünden alınmıştır. Dilerseniz oradan daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz:)

     

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: