Meşhur Suikastler -13 PANCHO VİLLA

Gönderen Dert Ortağı 22 Eylül 2009
PANCHO VİLLA (1878-1923). Meksika Dev-rimi'nin efsaneleşmiş önderlerinden biri olan Pancho Villa'nın asıl adı Doroteo Arango' dur. Meksika'da San Juan del Rio'da doğdu, sonradan Francisco Villa adını aldı, ama daha çok Pancho Villa adıyla tanındı.
Pancho Villa yoksul bir tarım işçisinin oğluydu. Küçük yaşta babasını kaybetti. 16 yaşındayken, çalıştığı çiftliğin sahiplerinden biri kız kardeşine saldırınca onu öldürdü ve dağa çıktı. Gençliği dağlarda haydutluk yapa­rak geçti.



1909'da Francisco Madero'nun diktatör Porfirio Dfaz'a karşı başlattığı devrimci sava­şa katıldı. Düzenli bir eğitim görmemiş olma­sına karşın okuma yazma bilen Pancho Villa, savaş süresince başarılı bir asker ve örgütçü olarak öne çıktı. Meksika Devrimi'nin başarı­ya ulaşmasından sonra da Madero'ya bağlılı­ğını sürdürdü.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Pancho_villa_car.jpg/300px-Pancho_villa_car.jpg1912'de devrime karşı bir ayaklanma başla­dı. Pancho Villa'dan kuşkulanan General Victoriano Huerta onu ölüme mahkûm etti, Başkan Madero'yu ise tutuklattı. Villa kaça­rak Texas'a gitti. Madero'nun öldürülmesi üzerine, Huerta'ya karşı mücadele etmek için geri döndü. Kuzeyli işçi ve madencilerden, Kuzey Tümeni adı verilen bir askeri birlik oluşturdu. Ardından devrimci önderlerden Emiliano Zapata ve Venustiano Carranza ile güçlerini birleştirdi Kazandığı askeri başarılar Pancho Villa'nınönemini ve gücünü artırdı. 1913'te Chihuahua valisi oldu. Sonraki yıl Huerta'ya karşı dev­rimci güçler kesin bir zafer kazandı. Ne var ki, devrimin üç önderi arasında anlaşmazlık­lar baş gösterdi. Villa, Carranza'ya karşı Zapata ile birleşti.
Ülkenin önemli bir bölümünü denetimleri altında tutan iki önder, 1915'te Carranza'nın askerleri karşısında art arda yenilgilere uğra­yarak kuzeydeki dağlara çekilmek zorunda kaldılar. Pancho Villa, Kuzey Meksika'yı elinde tuttuğunu göstermek için 1916'da 16 ABDTiyi öldürdü. ABD Başkanı Woodrow Wilson, Villa'yı yakalatmak ve cezalandırmak için bölgeye asker gönderdi. Halk Villa'yı koruyarak onu ele vermedi.
Carranza yönetimde kaldığı sürece Pancho Villa ona karşı mücadeleyi sürdürdü. 1920'de Carranza'nın devrilmesinden sonra yeni baş­kan Alvaro Obregön tarafından bağışlandı ve bir çiftliğe çekildi. Ne var ki, bundan üç yıl sonra öldürüldü.
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: