Harika Bonsailer

Gönderen Dert Ortağı 22 Ağustos 2010
BONSAİ NEDİR?


Bonsai nedir üzerine özet bir tartışma..

Bu soru başlarda çok sorulmasına karşın Karate Kid filmi gösterilmeye başlandıktan sonra biraz daha az sıklıkla sorulmaya başlandı.

Kelime literatür olarak tepsi ya da tabakta yetiştirilen bitki anlamındadır ( bu bitki bir ağaç ya da bir çalı olabileceği gibi herhangi bir bitki de olabilir). Saksıda ağaç yetiştirmek yaklaşık 4000 yıl önce Mısır'da çoğunlukla kullanım kolaylığı, hareketlilik ve elverişlilik gibi sebeplerle başladı.Yunanlılar,Babilliler ve Hintliler de bu tekniği alarak kullandılar. İlk kez Çinliler M.Ö. 200lü yıllarda estetik amaçlarla ağaçları saksıya diktiler. Bonsai sanatı daha sonra 6. ve 7yy.larda Budizmi de getiren keşişlerle Japonya'ya taşındı. Bu bilgi Japon Kamakura döneminin (1192-1333) Heian dönemini(794-1191) dönemini tanıtan belgelere dayanmaktadır.(tarihsel bilgiler 'Bonsai Ustalarının Kitabı' isimli yayından alınmıştır)

Bonsai tercihinize ve bulunduğunuz yere göre ''bone sigh'' (doğru Japon telaffuzu) ya da ''bon sigh'' olarak telaffuz edilebilir fakat asla 'banzai' değildir.

Çeşitli kültürlerde tarihsel kökleri olmasına rağmen sanat formunu japonlar geliştirdi ve modern bonsainin referans noktasını oluşturdular. Orijinal bonsai genellikle orijinal olarak küçülmüş ilginç şekilli yabani ağaçların saksılara aktarılmasıydı.

Genel bir yanlış anlama da bonsainin özel bir tür ağaç zannedilmesidir. Evet bazı ağaçlar bonsai için diğerlerinden daha sık kullanılır fakat bonsai odunsu gövdeli hemen her türden yapılabilir. Küçük yapraklı, kısa yaprak düğümleri bulunan (yapraklar arası boşluk) türler ile minyatür meyve ya da çiçekler genellikle daha uygundur. Klasik bonsailerin büyük çoğunluğu Japon Karaçamı (Pinus Thunbergii), 5 ibreli çam veya Japon Akçamı (Pinus Parvifolia), Shimpaku ardıcı(Jüniperus chinensis ''Shimpaku'') ve Japon Akçaağacı (Acer Palmatum)dır. Yaklaşık son yirmi yılda bonsai sanatı yayıldıkça insanlar bitkileri kendi yaşam alanlarına uyumlu hale getirmiş ve yukarıdaki listeye birçok yeni ağaç eklemişlerdir.

"Yıllar geçtikçe, yetiştiricilerin ağacın yüksekliği ve gelişim gösterdiği yön gibi hususlarda değişikler yapmasını sağlayacak ve yaprakları da bitkiye orantılı şekilde küçültmesine yardım edecek teknikler geliştirildi. Doğada görülen ağaç şekillerinden faydalanılarak hepimizin tanıdığı stiller geliştirildi. Bugün bonsai, zaman geçtikçe değişimine devam edecek canlı heykeller oluşturan bir sanat türüdür. Klasik bonsai, dizayn kalitesini belirleyen çok çeşitli tasarım unsurlarına sahiptir. Bunlar kesin kurallar olmayıp, kılavuzdurlar. Bunların kendi bonsainizi oluştururken size yardım etmede çok kullanışlı olduğunu göreceksiniz. Bununla birlikte, bir çok mükemmel bonsai bu kuralları ihlal eder ve daha iyi görünür. Başkalarının fikri ne olursa olsun, bir bonsai sanatçısı olarak sizin için en önemli tasarım kılavuzu "Bu bonsai beni memnun ediyor mu?" olmalıdır. Başkalarının fikirleri sizin için ikinci derecede önemlidir. Diğer sanat türleri gibi, bonsaideki beğeni de her zaman evrim geçiriyor ve yeni hevesler ortaya çıkıyor. Eğer "Ben bu bonsaiden hoşlandım mı?" sorusuna olumlu yanıt verebiliyorsanız bonsainiz en önemli sınavı geçmiş sayılır.''


İnternet Bonsai Clup'ten (Bonsai Nedir? Anthony)
ÇEVİREN: Şule KUZPINARI (Mavera)
KONTROL:Erkan AKTAŞGÜL


İşte Size Birbirinden Güzel BONSAI Örnekleri













































sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: