Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Gönderen Dert Ortağı 31 Temmuz 2011
http://img820.imageshack.us/img820/8034/47947ramazandatavuktuke.jpg

Ramazan ayının yaz mevsiminde yaşanması, uzun süren açlık ve susuzluğun yaratacağı olumsuz etkileri de beraberinde getirebilir. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için, beslenme alışkanlıklarının uzun yaz günlerine göre düzenlenmesi gerekir.
Ramazanda 3 öğün beslenme hazımsızlığı azaltır
Ramazan ayında uzun süre açlığın ardından iftarda hızlı ve aşırı yemek tüketimi, mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkiler. Bu nedenle iftarda aşırı yemek tüketimi yerine, öğünler 3’e bölünmeli ve o şekilde beslenilmelidir. Çok sıcak ve çok soğuk besin tüketiminden kaçınılmalıdır. Besinler yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemek sırasında asitli içecek tüketiminden uzak durulmalı onun yerine su tüketimine önem verilmelidir.
Tatlı olarak güllacı tercih edin
Tatlı tüketiminde miktar, tüketildiği saat ve tüketim sıklığı önemli olmakla birlikte Ramazan ayında şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayının tatlısı olarak bilinen güllaç, yağ içeriği düşük, üzerine eklenmiş ceviz veya nar ile de besin çeşitliği sağlanmış bir sütlü tatlı olarak sağlıklı bir tercih olacaktır.
Ramazanda egzersiz metabolizmayı hızlandırır
Gün boyu aç kalınmasından dolayı hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması, tek öğünde aşırı besin tüketimi kilo problemlerine neden olmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek iftardan 45 dakika sonra 30 dakika – 60dakika arasında yapılan egzersizler (düşük tempoda yürüyüş vb.) kilo kontrolünde yardımcı olacaktır.

İftar davetlerinde sağlıklı tercihler yapılmalı
Evinizdeyken düzenli bir şekilde yemek yeme alışkanlılarınızı devam ettirebiliyor ancak iftar davetlerine katıldığınızda bazı sıkıntılar yaşıyorsanız, şu noktalara özellikle dikkat etmelisiniz;
  • Yemeklerinizi yavaş yemeğe çalışmalı ve iyi çiğnemelisiniz,
  • Yemek seçimlerinizi daha az yağlı olanlardan yana yapmalısınız,
  • Kızartmayla yapılmış yemeklerden uzak durmalısınız ve tercihinizi ızgara, fırın veya haşlama yöntemleriyle hazırlanmış besinlerden yana kullanmalısınız,
  • İftariyelik besinleri tadımlık az miktarlarda tüketmelisiniz.
Ramazan ayının en gözde meyvesi “Hurma”
Ramazan ayında iftar sofralarından eksik olmayan hurma, içerik olarak lif, vitaminlerden de; A ve C vitamini, folik asit; minerallerden de sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinkodan zengindir. Dolayısıyla hurmanın halsizlik ve yorgunluğun giderilmesinde, sindirim sistemi rahatsızlıklarını önleme ve gidermede yardımcı olduğu için sadece Ramazan ayında değil, diğer
zamanlarda da meyve çeşidi olarak tüketilmelidir. Oruç, hurma ile açılacaksa 4-5 adet hurmanın1 porsiyon meyveye eşit olduğu bilinmeli uygun miktarlarda tüketilmelidir.
Oruç kilo verme yöntemi değildir
Kilo problemi olan kişiler Ramazan ayını diyet dönemi olarak görüp kendilerini aç bırakarak kilo vereceklerini düşünür. Gün boyu aç kalmak hareket azlığına, metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu için alınan besinlerin yağ olarak depolanması kolaylaşmakta, dolayısıyla kilo vermek zorlaşmaktadır. Bu sebeple bu dönemde kilo vermek için yeterli ve dengeli beslenmeyenler bu ayda tam tersine kilo almaktadır.
Dyt. Berna Ertuğ / Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

Kaynak Sağlık Köşesi.com
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: