Şimdide Boynuzları Çıktı

Gönderen Dert Ortağı 06 Ağustos 2011
CERN'in sırları dizisinde beşinci bölüm
CERN'in sırları dizimizde, gene ilginç bir sembolle karşı karşıyayız. Hatırlarsanız daha önceki bir yazımızda (CERN'de esrarengiz yokoluş dansı), deneyin yapıldığı kampüste bulunan Hint tanrısı Şiva'nın 2 metrelik heykelini incelemiş, bilimsel bir deney ile sembolik ilişkisini sorgulamıştık.
Karşımızda tekrar bir "tanrı" var. Bu sefer ki bir Kelt tanrısı.
Cernnunos (Cern), Kelt tanrılarından. Kelime anlamı "Boynuzlu Tanrı". Kimi kalıntılarda boynuzlu hayvanlarla temsil edilmiş (O hayvanlardan biri de boynuzlu yılan!). Kelt panteonunda üretkenliği ve doğurganlığı temsil ediyor. 
Cern, aynı zamanda "Yeraltı Dünyası"nın tanrısı.
Boynuzlu tanrı, tıpkı CERN'in yerüstündeki kampüsünde bulunan Şiva heykeli gibi, hem varolmayı (üremeyi, üretmeyi) hem de yok olmayı (ölümü) temsil ediyor.
Şimdi gelelim, isim benzerliği dışında, daha "sembolik" bir benzerliğe. Bu resimde gördüğünüz, Cern'in Hz. İsa'nın doğumundan yüzlerce sene önce dikildiği varsayılan bir sütun üzerindeki resmi. Kırmızı ile halka içine alınmış boynuzların şekline dikkat.


(Musée National du Moyen Age, Paris)


Bir de CERN'in logosuna bakalım:

CERN'in logoundaki halkalar ve ucundaki çıkıntılar, kimilerince Hristiyanlığın şeytan ile bütünleştirdiği '666' sayısına benzetilirken, başkaları tarafından Kelt tanrısının boynuzlarına benzetilmiş. Basit bir tesadüf mü yoksa 'esinlenme' mi ,onu biz bilemeyiz ama şurası bir gerçek: CERN'in ismini aldığı tanrı gibi, başka dünyalar ile olan bağlantısı üzerinde her geçen gün daha fazla "bilgi" dikkat çekiyor. Son olarak, 9 Nisan tarihinde dünyaca ünlü Kuramsal Fizik Profesör'ü Michio Kaku'nun bir yazısı yayınlandı.

Yazının başlığı bile son derece "provokatif": "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Tanrı'nın beynini okumamıza müsade edebilir!"
Yazının anafikri şu: CERN'de yapılan deneyler sayesinde Sicim Kuramı'nın aradığı süper parçacıkları (Higgs-Boson nam-ı diğer "Tanrı parçacığı" bunlardan biri) bulunabilir, bunlardan yola çıkarak doğadaki 4 temel çekim kuvvetinin tek bir kaynağı olduğu kanıtlanabilirse, işte o zaman tek kuvvetin gözlemlenebildiği boyuttan, yani hiperuzay adı verilen 11. boyuttan sinyal alabiliriz.
Önemli Hatırlatma: Bu bir bilimkurgu senaryosu değil! Dünyaca meşhur bir Fizik profesörünün CERN'deki deney ile ilgili son yazısı (http://bigthink.com/ideas/19542)
Ünlü profesör, bu 11. boyuttan sinyal alabilmeyi, tırnak işareti içersinde tanrının aklını okumak olarak nitelendirmiş, yazısının sonunda. Belli ki bir metafor.
Ancak semboller ve kullanılan metaforlar bir araya gelince, ister istemez merak ediyor insan.
CERN'in "boynuzları" bugün kimler tarafından, ne için kullanılıyor? Önce Şiva heykeli, ardından Cernunnos'un boynuzları. Ve "tanrının beynini okumaya çalışan" bilim insanları. Şimdiye kadar karşımıza çıkan semboller ve anahtar kelimeler:
- Pagan tanrıları ve tanrı kelimesi ("Tanrı parçacağı", Şiva, Cern)
- Boyutlar (E8 LIE cebirinin 248 boyutlu mükemmel şekli, Divac'ın Antievren'i, Kaku'nun tüm kuvvetlerin bir olduğu 11. boyutu)
- Yer altı (CERN'deki deneylerin yapıldı Hadron çarpıştırıcısının bulunduğu mevkii, Şiva ve Cern tanrılarının "yer altı" tanrıları oluşu)
CERN ile ilgili olarak durmadan karşımıza çıkan bu semboller, tesadüf eseri mi orada? Algıda seçicilik mi? Yoksa ...
iyibilgi, merak etmeye ve sormaya devam ediyor.
www.iyibilgi.com özel
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: