Smiley (İfadeler)'in 155 Yıllık Tarihi :-)

Gönderen Dert Ortağı 11 Şubat 2012

İletişim, tarih boyunca teknolojinin gelişiminden her zaman aslan payını almıştır. Bir zamanlar dumanla haberleşen insanoğlu, bugün artık görüntülü telefonların keyfini çıkartıyor. İnternetin anında mesajlaşma yazılımları ise günümüzde dünya çapında neredeyse en sık kullanılan iletişim aracı haline geldi. Fakat pek çok kullanıcı için sanal iletişim araçlarının bir eksiği var, duyguları ifade etmek hiç de kolay değil. Bilim adamları yüz yüze konuşurken mimik ve ifadelerin, duyguları iletmenin en önemli yöntemi olduğunu ispatladılar ama MSN'de karşınızdakinin yüzünü görmediğiniz durumlarda onun tam olarak ne hissettiğini bilmeniz mümkün değil.

Neyse ki emoticon veya smiley adı verilen simgeler bu noktada imdadımıza yetişiyor. Ama bu simgelerin doğuşu genel kanının aksine internet ve MSN ile birlikte olmadı. Yazı tiplerini birer duygusal ifade olarak kullanmanın tarihi çok daha eskilere dayanıyor.
Puck dergisindeki ilk tipografik ifadeler

Smiley'lerin bilinen ilk kayıtlı kullanımı tam 155 yıl öncesine dayanıyor. 1857 yılında ABD'de aylık olarak yayınlanan The National Telegraphic Review and Operators Guide (Ulusal Telgraf İnceleme ve Operatörler Kılavuzu) dergisinin Nisan sayısında ifadelere ilk kez rastlıyoruz. Bu ilk ifadeler ya da evrensel adıyla emoticon'lar Mors Alfabesi ile "sevgi ve öpücük" işaretleri olarak kayıtlara geçmişti.

Daha sonra 1862 yılında ikinci kez karşımıza eski ABD başkanı Abraham Lincoln'ün bir konuşmasının metninde çıktılar. Göz kırpma şeklinde yazılmış olan bu ifadenin bir yazım hatası mı yoksa Lincoln'ün konuşmasının o noktasında vermesi gereken ifadenin ipucu mu olduğu ise halen bilinmiyor.

Fakat Smiley ilk olarak ancak 1881 yılında çok daha geniş kitlelere ulaşabildi. Bunda o dönemin popüler Amerikan mizah dergisi Puck'ın katkısı çok büyük. Derginin 30 Mart tarihli sayısında "Tipografik Sanat" adıyla yayınlanan ufak bir bölüm, mutluluk, melankoli, şaşkınlık ve kayıtsızlık anlamına gelen 4 emoticon'u simgeleri ve anlamlarıyla beraber yayınladı.

1912 yılında ABD'li gazeteci ve yazar Ambrose Bierce, \_/! işaretini kendi yazılarında gülümseme ifadesi olarak kullanmaya başladı. 10 Mart 1953 tarihinde ise saygın gazetelerden New York Herald Tribune'de Lili adlı bir filmin ilanında gülümseyen surat :-) ve üzgün surat :-( ifadeleri ilk kez kullanıldı.

1963 yılında Harvey Ball adlı serbest bir grafik sanatçısı ilk kez bu ifadeleri yazı tiplerinin dışına çıkartarak, sarı bir yuvarlak içerisinde bildiğimiz gülümseyen surat haline getirdi ve bu noktan sonra Ball'un yarattığı bu karakter Smiley olarak anılmaya başlandı.

1970'lerin başına geldiğimizde PLATO adlı eğitim amaçlı kullanılan bir bilgisayar sisteminde pek çok kullanıcı yaygın olarak emoticon'ları kullanıyorlardı. Fakat :-) ve :-( ifadeleri ilk olarak 19 Eylül 1982 tarihinde Scott Fahlman tarafından Carnegie Mellon Üniversitesi'nin genel bilgisayar bilim grubunun web sayfasındaki mesaj panosunda kullanılması önerildi. Pek çok kişi tarafından emoticon'ların ilk resmi kullanımı olarak kabul edilen bu bildiriden kısa süre sonra, uygulama ünlü ARPANET'te de yayıldı ve alternatifleri türedi.

Fakat bugün hemen hepimizin sıklıkla kullandığı emoticon'lardan en çok faydalanan kişi şüphesiz ki Franklin Loufrani oldu. 1971 yılında Smiley'i ticari bir marka olarak tescil eden Loufrani sayesinde Smiley adı ve logosu bugün 25 çeşit ürün ve hizmet için 100'ün üzerinde ülkede kullanılmaktadır. 800'ün üzerinde lisans anlaşması bulunan Smileyworld Ltd adlı şirket, dünya çapında telif haklarını korumak için şu anda 60'tan fazla hukuk firması ile çalışıyor. Dünyanın en çok tanınan markası olduğu iddia edilen Smiley, 8 ile 24 yaş arasındaki insanların %96,5 oranında bilinilirliğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Smileyworld Ltd'in lisans anlaşmalarında elde ettiği kazanç 1 milyar doların üzerinde ve bu gelirin %10'luk bir kısmı bir çok ülkede sosyal faaliyetler gösteren bir vakfa aktarılmakta.

Daha sonraları bir Rus işadamı da internet üzerinde kullanılan ifadelerin telif hakkını aldığını iddia etse de, hatta reklamlarında veya logolarında herhangi bir şekilde bu gülücükleri kullanan şirketlerin kendisine telif ödemesi gerektiğini savunsa da, beklediği kazancı elde edemedi...

İşte bugün sıklıkla kullandığımız bu sanal ifadelerin tarih boyunca geçirdiği ilginç ve eğlenceli hikayesi ;-)
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

10 Yorum

  1. Adsız Dediki:
  2. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs. But
    he's tryiong none the less. I've been using WordPress on
    various websites for about a year and am anxious about switching
    to another platform. I have heard excellent things about blogengine.

    net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

    my web site - earn money with

     
  3. Unknown Dediki:
  4. tiffany and co, north face, nfl jerseys, polo ralph lauren, basketball shoes, swarovski, nike free 5.0, juicy couture outlet, michael kors, oakley outlet, gucci shoes, christian louboutin shoes, hermes, bcbg max, tiffany and co, cheap oakley, true religion, cheap shoes, ugg boots, nike free, true religion jeans, nike roshe run, <a

     
  5. Unknown Dediki:
  6. 20151026xiaodaige
    black friday 2015
    ugg outlet uk
    black friday deals
    adidas wings shoes
    oakley sunglasses
    true religion outlet
    hollister clothing
    mbt shoes outlet
    new orleans saints
    ray-ban sunglasses
    canada goose coats
    mlb jerseys
    nike foamposite
    ralph lauren outlet
    nba jerseys
    gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet
    oakley,occhiali oakley,oakley italia,oakley occhiali,oakley sunglasses
    snow boots
    adidas outlet
    christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin
    tommy hilfiger
    michael kors uk
    kobe bryants shoes
    michael kors uk
    karen millen uk
    parajumpers outlet
    puma outlet
    gucci outlet
    new balance shoes
    mizuno running shoes
    boston celtics
    juicy couture tracksuit
    moncler outlet
    longchamp handbags outlet
    chanel handbags outlet
    coach outlet store

     
  7. chenlina Dediki:
  8. chenlina20151226
    oakley sunglasses
    cheap ugg boots
    fitflops sale clearance
    ugg sale
    louis vuitton outlet stores
    cheap air max
    canada goose outlet
    cheap ray ban sunglasses
    tory burch outlet online
    coach factory outlet
    ugg sale
    toms shoes
    fake oakley sunglasses
    nike huarache shoes
    ugg australia
    louis vuitton handbags
    cheap oakley sunglasses
    michael kors outlet
    louis vuitton outlet
    oakley sunglasses
    michael kors outlet
    ugg boots for women
    uggs outlet
    adidas originals
    kids uggs on sale
    ray ban sunglasses outlet
    ray ban sunglasses outlet
    the north face
    air max 90
    mulberry handbags
    ray ban sunglasses
    louis vuitton outlet
    polo ralph lauren outlet
    louis vuitton purses
    jordan 11s
    ray ban sunglasses
    nike air max
    replica watches
    longchamp outlet
    cheap jordans
    as

     
  9. Unknown Dediki:
  10. ninest123 16.03
    christian louboutin, tory burch outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton handbags, replica watches, louis vuitton, louis vuitton outlet, ralph lauren polo, replica watches, michael kors outlet, christian louboutin, longchamp bags, nike air max, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, uggs outlet, oakley sunglasses, cheap jordans, michael kors outlet online, tiffany jewelry, burberry outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, uggs on sale, prada handbags, louis vuitton outlet online, michael kors handbags, uggs on sale, uggs outlet, tiffany jewelry, louboutin uk, michael kors outlet online, michael kors outlet online, oakley sunglasses, michael kors, longchamp outlet, nike air max, gucci handbags, ray ban sunglasses, uggs on sale, oakley sunglasses, burberry factory outlet, ray ban sunglasses, nike free

     
  11. Unknown Dediki:
  12. nike air max uk, michael kors outlet online, coach purses, mulberry uk, vans pas cher, timberland pas cher, replica handbags, true religion outlet, coach outlet store online, north face uk, nike air max, longchamp soldes, lululemon outlet, nike air force, hollister uk, sac guess pas cher, vanessa bruno pas cher, michael kors, polo lacoste pas cher, abercrombie and fitch, true religion outlet, hogan sito ufficiale, nike roshe run pas cher, nike free, abercrombie and fitch UK, nike blazer pas cher, nike air max pas cher, nike air max uk, nike free pas cher, hermes pas cher, new balance, true religion jeans, jordan pas cher, ray ban uk, coach outlet, lunette oakley pas cher, north face pas cher, converse, burberry pas cher, louboutin pas cher, lunette ray ban pas cher, nike roshe uk, nike tn pas cher, michael kors, ralph lauren pas cher, polo ralph lauren uk, true religion outlet, michael kors uk, longchamp pas cher

     
  13. Unknown Dediki:
  14. links of london uk, ugg,ugg australia,ugg italia, karen millen uk, louis vuitton, hollister, coach outlet, moncler, sac louis vuitton, montre pas cher, gucci, canada goose outlet, barbour, pandora jewelry, louis vuitton, sac louis vuitton, canada goose pas cher, toms shoes, ugg uk, moncler uk, supra shoes, wedding dresses uk, barbour jackets uk, pandora jewelry, moncler, bottes ugg pas cher, canada goose, canada goose jackets, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, canada goose uk, marc jacobs, canada goose jackets, louis vuitton uk, moncler outlet, pandora charms, swarovski uk, replica watches, lancel, canada goose outlet, moncler pas cher, moncler, thomas sabo uk, swarovski jewelry, moncler, ugg pas cher, canada goose, converse shoes outlet, moncler jackets, ugg,uggs,uggs canada, ray ban
    ninest123 16.03

     
  15. ionfiltra Dediki:
  16. Hotels in Alibaug
    Hotels in Nagaon
    Alibaug Hotels
    Resorts in Alibaug
    Alibaug Resorts
    Hotels in Kashid
    Hotels in Dapoli
    Hotels in ganpatipule
    Diveagar Hotels
    Ganpatipule Hotels

     
  17. Unknown Dediki:
  18. Ganpatipule Hotels
    Hotels in Chiplun
    Hotels in Ganpatipule
    Resorts in Chiplun
    Resorts in Ganpatipule
    Guhagar Hotels
    Hotels in Hedvi Velneshwar
    Hotels in Guhagar
    Resorts in Hedvi Velneshwar
    Resorts in Guhagar
    Devbagh Hotels
    Hotels in Dapoli Harnai
    Resorts in Devbagh
    Hotels in Ladhgar
    Hotels in Malvan
    Chiplun Hotels

     
  19. Unknown Dediki:
  20. The Air Jordan XXX1 Shattered Backboard is an upcoming Air Jordan 31 that’s inspired by the popular Air Jordan 1 “Shattered Backboard” release.As a nod to MJ’s famous dunk that shattered the backboard. This release comes dressed in a similar color scheme as the “Shattered Backboard” Air Jordan Jordan Shoes 1s. Some of the key features is a “Shattered Backboard” graphic on the inner tongues and Gum rubber translucent outsoles.Russell Westbrook originally debuted the anticipated release during his Asia tour with GQ in Taiwan.Look for the Air Jordan XXX1 “Shattered Backboard” to release on October 1st, 2016 at select Jordan Brand retail stores. The retail price tag is set at $185 USD.
    This Glow Jordan 13 in the Dark Air Jordan 4 Black Suede pair recently surfaced with reports stating that they could be on the horizon as an upcoming release.Featuring an all-Black suede upper that looks to include suede on the midsole. The rest of this Air Jordan 4 is highlighted with Metallic Gold eyelets, matching Black laces and netting. But the biggest feature of the shoe is its Jordan 1 glow-in-the-dark outsole that has an “X” on the forefoot area.No release date has been confirmed, nor do we know much about this particular Air Jordan 4. But maybe they’re part of an upcoming collaboration that’s in the works?Either way, let us know what you guys think in the comments section and keep it locked to Sneaker Bar for further updates as they develop.
    The New Jordan Shoes Air Jordan 1 “Bred” will be returning this Fall 2016 as a remastered release from Jordan Brand that will include the original ‘Nike Air’ branding.The last time the classic “Bred” edition of the iconic Air Jordan 1 released was back in 2013.

     

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: