Filipinler'de Ramazan

Gönderen Dert Ortağı 24 Ağustos 2009
Filipinler'de Müslüman azınlık güneyde yönetimle sürekli yaşadıkları çatışmalara karşın Ramazan ayında İslam öğretilerine uygun örf ve adetleri arasında ibadetlerini eda ediyor. Teravih namazına gitmeyi büyük bir sorumluluk olarak gören azınlık, çocuklarını da küçük yaştan alışmaları için yanlarında camilere götürüyor. Ramazan ayını kendilerine karşı açılan savaşta İslami kimliklerini ortaya koymak için büyük bir nimet bilen Müslümanlar'ın Ramazan ayında camilerini süsleyip ışıklandırdıkları dikkat çekiyor.

Filipinler'de Müslümanlar ülkenin Malezya ve Endonezya gibi çoğunluğu Müslüman olan ülkelere komşu olmasına karşın azınlık olarak yaşıyor. Bu ülkelerde yaşayan Müslümanların kendilerine has çeşitli örf ve adetleri var. Bu adet ve örfler özünde İslam öğretileri ile uyuşsa da kendi toplumuna has özellikler içeriyor. Ramazan ayında daha geniş şekilde ortaya çıkıyor.

Filipinler'de İslami sahne

İslam Filipinler'e kendileriyle beraber ticaretlerinde uyguladıkları hoşgörü dininin öğretilerini de getiren Müslüman tüccarlar aracılığıyla girmiş. Bu da Filipin halkının İslam'a girmesinde büyük etken olmuş. İslam dini Filipin topraklarında, Müslümanlara karşı üstünlük sağlayan gezgin Macellan aracılığıyla Batı'nın ulaşmasına kadar egemen din olarak kalmış. Nitekim Macellan'ın ardından 1568 yılında İspanya işgali önünde kapılar açılmış. Kral 2.Flip döneminde ülke, bu kralın ismiyle adlandırıldı. Böylece Müslümanların baskıya maruz kalma aşamaları başlamış oldu. Bu baskının göze çarpan yanlarından biri başkentin isminin Arapça olmayan bir şekilde telaffuz edilmeye başlanması idi. Şehrin ismi önceden Emanallah iken Manila oldu. Müslümanlar güneyde şimdiye kadar hala, camilere dahi merhamet etmeyen Filipin yönetimiyle savaşlar yaşıyor. Ancak yönetim şimdi ülkedeki Müslümanlarla daha sakin bir şekilde muamele etmeye başladı. Genel olarak Filipinler'de birçok cami bulunuyor. Bunların arasında Solo ve Dafo camileri yer alıyor.



Müslüman Filipin toplumunda Ramazan ayı

Filipinler'deki Müslümanların kendilerine has örf ve adetleri bulunmaktadır ve asıl toplum. Danimarka'da olduğu gibi ülkeye uzaktan gelenler yok. Müslümanlar kendilerine karşı açılan savaşta İslami kimliklerini vurgulamak için Ramazan ayının girmesini gözetliyor. Bu mübarek ayda en belirgin adetleri arasında camilerin süslenmesi ve ışıklandırılması, bu camilerde namaz kılınması yer alıyor. Dahası camiler aile toplanma merkezi, Müslümanların ibadet ve birbirlerini tanıma evi olmakta. Müslümanlar ayrıca teravih namazlarına gitmeye de gayret göstermekte ve çocuklarını da içlerinde küçüklükten dini öğretileri yerleştirebilmek için yanlarında götürmekte. Orada tüm Müslümanların 20 rekat kılınan bu namazı eda etmesi gerekiyor. Filipinler İslam toplumu Ramazan ayında muhtaçlara yardımlar sunmaya da çabalamakta, zenginler hiçbir hassaslık söz konusu olmadan, "İslam'da herkes kardeştir" anlayışı içinde fakirleri sofralarına davet ediyor. Sadakalar ay boyunca gece yarısı dağıtılmaktadır. Fıtır zekatı cami imamları tarafından toplanmakta ve özellikle bildikleri, gerçekten muhtaç olup hakeden fakirlere dağıtılıyor.

Filipin Müslümanları Ramazan sofralarını "keri keri" baharatlı et yemeği ve şeker, muz ve hindistan cevizi karışımı içecekleri gibi kendilerine has yerel yiyecek ve içecekleriyle donatmayı da unutmuyor. Orada Mısır'ın kadayıfına benzer tatlı ve "kamereddin" ismi verilen meyve suları da bulunuyor. Bu ayda çocuklar iftardan sonra rengarenk ve süslü elbiselerini giyerek oynuyor. Sonra fener ya da fener benzeri lambaları ellerine alarak bir yerden diğer yere gitmeye başlıyor. Dahası uyuyanları sahur yemeği yemeleri için uyandırma görevini üstleniyor. Bu da mübarek Ramazan ayına sevinç katıyor.
Hamza Muhammed / TIMETURK
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: