OBAMA'nın Filistin Planı Bu mu?

Gönderen Dert Ortağı 24 Ağustos 2009
http://img197.imageshack.us/img197/3827/2408200915015123699482.jpgSuudi gazetesi el-Ukaz’a göre Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın ilerleyen günlerde açıklayacağı barış planında 2011’e kadar bir Filistin Devleti kurulması ve Kudüs’teki kutsal mekanların (Mescid-i Aksa dahil) da Müslümanların otoritesine bırakılması yer alıyor.

El-Ukaz’ın yayınladığı rapora göre Obama’nın planında şu maddeler var:

- Doğu Kudüs’teki bazı bölgeler İsrail kontrolü altına bırakılacak.

- Ürdün Vadisi’nde ve Batı Yaka’nın bazı bölgelerinde uluslararası barış gücü konuşlanacak.

- Filistin’deki ‘terör’ grupları yasaklanacak ve siyasal partilere dönüştürülecek.

- Batı Yaka’daki geniş yerleşim birimleri boşaltılmayacak.

- Küçük Yahudi yerleşim birimlerinin kaderi ise üç aylık müzakere süreci sonunda belirlenecek.

Plan Arap devletlerine sunuldu

Filistin Meclisi İkinci Başkan Vekili Hasan Harişa’dan elde edilen raporun Amerikan hükümeti tarafından Filistin otoritesi ve diğer Arap devletlerinin incelemesine sunulduğu bildirildi.

Planda ayrıca Batı Yaka’nın her türlü askeri güçten arınması ve hava yolunun İsrail kontrolü altına bırakılması fikri var. İsrail-Filistin arasında güvenlik koordinasyonunun güçlendirilmesi ve Filistin devletinin bölgedeki diğer ülkelerle askeri anlaşmalar yapmasının yasaklanması da planda yer alan maddeler arasında.

Mülteciler ve esirler de gündemde

Plana göre ‘anlaşmaya varılan sayıda’ Arap mültecilerin ise Ürdün Vadisi’ne ve Batı Yaka’daki bazı bölgelere – özellikle de Ramallah civarına – yerleştirilmesi öngörülüyor.

Uluslararası bir fonun göçmenleri desteklemesi ve diplomatik anlaşmaya varıldıktan üç yıl sonra İsrail’in Filistinli esirleri serbest bırakması da planda yer alan diğer maddeler arasında.

Obama’nın acelesi yok

Fakat uzmanlar Obama’nın Arap hükümetleri tarafından zorlanmadıkça ayrıntılı bir barış planı ortaya koymayacağı, ilk olarak Eylül sonlarında – Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun toplanacağı günlerde - karşılıklı ‘güven inşa edici’ adımların atılacağı yeni bir müzakere süreci başlatacağı görüşünde hemfikir.

Ersen Akyıldız/TIMETURK
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: