Photoshop ile ilgileniyor fakat karmaşık sistemi yüzünden fotoğraflarınıza/çalışmalarınıza müdahalede bulunamıyor musunuz? Gelin adım adım katmanların ne işe yaradığını bu yazıdan öğrenin!
Photoshop deyince aklınıza karmaşık bir yazılım mı geliyor? Eğer cevabınız evet ise, size göre bir yazımız var. Photoshop ile birlikte fotoğraflarınıza birçok farklı görsellik katabilir, tasarımlarınızı bir hayli geliştirebilirsiniz.
Bu yazıda size Photoshop bünyesindeki layer'ları, yani katmanları anlatacağız. Katman sistemi, Photoshop'u diğer görsel işleme yazılımlarından ayıran en önemli faktördür.
Bir sistem düşünün ki her bir görseli yeni bir tabaka olarak saklayabiliyorsunuz. Photoshop katmanları da bu mantıkla çalışıyor. Haliyle tabanda bulunan katman, tasarım aşamasındaki görselin en arkasında bulunmuş oluyor. En üstteki katman ise en önde bulunuyor.
İki katman arasına yeni bir katman eklerseniz, mantıken son eklenen katman, tasarım ekranında iki görselin arasında yer almış olacak. Şimdi bunları adım adım nasıl yapabilirsiniz ona bakalım:
Katman Açın ve İçeriği Doldurun
Öncelikle bir görsel (fotoğraf ya da üzerinde çalıştığınız bir tasarım) açın.
Akabinde Yeni Katman Açın.
İlk katmanı seçip, Magnetic Lasso ya da Magic Wand aracıyla yaşlı adamı seçin.
Diğer Katmanları Oluşturun
Şimdi bu seçili alanı kesip, yeni katmana yapıştıracağız. Bunun için, ilk katman aktif durumdayken, CTRL-X ile ilgili alanı keserek,
Akabinde yaşlı amca, yeni katmanımıza yerleşmiş olacak. Bu katmana iki defa yavaşça tıklayarak, ismini amca olarak kaydedebilirsiniz.
Şimdi amcanın olduğu katmanı birkaç defa daha kopyalayın. Bu aşamada birçok yeni katman eklenmiş olacak. İlk eklenen katmanı, amcanın orijinal konumuna getirin. Diğer katmanları aşağıda görüldüğü gibi ardışık şekilde gelecek şekilde konumlandırın.
Saydamlıklarını Düşürün
Her bir amcanın hangi katmana sahip olduğunu, katmanları seçip Move aracıyla karakterleri oynatarak görebilirsiniz. Şimdi orijina l konumdakinin bir yanındaki amcanın bulunduğu katmanı seçerek, Opacity'sini düşürün.
Bu işlemi diğerlerine de uygulayın. Fakat her bir katman, diğerinden daha fazla Opacity'e sahip olsun.
Sonuç
Yeni katman ekleyip, aralara sıkıştırabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Fakat bunu yaparken, katmanın, hangi iki katman arasında olması gerektiğine dikkat edin. Bu alıştırmayla birlikte Photoshop'taki katman mantığını da az çok kavramışsınızdır.
Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net
0 Yorum