HZ. MUHAMMED (SAV)'in Ramazan Hutbesi

Gönderen Dert Ortağı 11 Ağustos 2010
Sahabeden Selman el-Farisî (ra) anlatıyor: Allah'ın elçisi Şaban ayının son günü bize bir konuşma yaptı ve şöyle buyurdu:

"Ey insanlar!

Bereketli ve büyük bir ayın gölgesi üzerinize düşmüştür. Bu öyle bir ay ki, onda bin aydan daha hayırlı olan bir gece vardır.

O öyle bir ay ki, Allah o ayda oruç tutmayı farz kılmış, gecelerini nafile ibadetle (teravih namazı) geçirmeyi teşvik etmiştir. Kim Ramazan ayında hayır işlerse, Ramazan ayı dışında farz bir ibadeti yapan kimse gibi sevap kazanır. Kim Ramazan ayında bir farzı eda ederse, Ramazan ayı dışında yetmiş farzı eda eden kimse gibi sevap kazanır.

Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise cennettir.

Ramazan, yardım etme ve ihsanda bulunma ayıdır.

Bu ayda müminin rızkı artar.

Kim bu ayda oruç tutan bir mümini iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanması ve cehennem ateşinden azat olmasına vesile olur, iftar verdiği kimsenin oruç ile kazandığı kadar sevap kazanır, oruç tutanın sevabında da eksilme olmaz."

Sahabiler: 'Ey Allah'ın elçisi! Hepimiz iftar verecek güce sahip değiliz ki' dediler.

Bunun üzerine Hz. Peygamber: "Allah, bu sevabı bir tek hurma veya bir bardak su veya bir içimlik süt ikramı ile de verir" buyurdu.

(Konuşmasına şöyle devam etti):

"Ramazan, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.Kim bu ayda işçisinin / hizmetçisinin işini hafifletirse, Allah onu bağışlar ve cehennem ateşinden azat eder.

(Ey insanlar!) Ramazan ayında dört şeyi çok yapın. Bunlardan ikisi ile Rabbinizi razı edersiniz. Diğer ikisine ise sizin ihtiyacınız var. Rabbinizi razı edeceğiniz şeyler; kelime-i şahadet ve tevbe-i istiğfardır. Sizin muhtaç olduğunuz iki şey ise, Allah'tan cenneti ister, cehennemden O'na sığınırsınız.

Kim oruç tutan bir mümine su ikram ederse, Allah da onu benim (Kevser) havuzumdan içirir. Bu havuzdan içen cennete girinceye kadar bir daha susamaz."

(İbn Huzeyme, Sahih, III, 191-192,) (Thk. M. M. A’zamî)





Başka rivayetlerde de şöyle geçmektedir;

HZ. PEYGAMBER (SAV)'İN RAMAZAN HUTBELERİ

Bismillahirrahmanirrahim

EY NAS (Ey İnsanlar)

İlahi rahmet, mağfiret ve bereket ayı size gelip çattı. O öyle bir aydır ki, Allah cc nezdinde ayların en faziletlisi; geceleri,gecelerin en faziletlisi ve saatleri, saatlerin en faziletlisidir. O, bir ay ki; siz onda Allah (cc)'ın keramet ehlinden oldunuz. Nefesleriniz o ayda tesbih, uyumanız ibadet mertebesindedir. O ayda amelleriniz makbul ve dualarınız müstecab olmaktadır.

Öyle ise kendi Rabbinizden dürüst niyetler ile ve günahlardan, beğenilmez sifatlardan arınmış kalblerle dileyin ki, o ayı oruç tutmaya ve onda Kur’an okumaya sizleri muvaffak kılsın. Zira şaki ve bedbaht kişi bu büyük ayda Allah (cc) bağışlamasından mahrum kalandır.

Bu ayda açlıkla, susuzlukla kıyamet günün açlığını, susuzluğunu hatırlayın. Fakirlerinize ve düşkünlerinize sadaka verin. Büyüklerinize saygı, küçüklerinize sevgi gösteriniz. Yakınlarınızı şefkatle okşayın. Söylenmemesi gereken şeylerden dilinizi sakındırın. Size helal olmayan şeylere bakmakdan gözlerinizi yumun. Duymanız helal olmayan şeyler kulaklarınızı tıkayın. Halkın yetimlerine şefkat gösterin ki, sizden sonra sizin de yetimlerinize şefkat göstersinler. Günahlarınızdan tevbe edip Allah (cc)'a dönün. Ellerinizi namaz vakitlerinde dua için kaldırın; zira namaz vakitleri saatlerin en hayırlısıdır. Bu vakitlerde hak teala kendi kullarına rahmet nazarıyla bakar. O’na münacaat edenlere cevab verir. O’nu çağıranalara (lebbeyk)der. Dua edenlerin duasını kabul eder.

EY NAS

Sizin canlarınız, yaptığınız amellerin rehinidir. O halde Allah (cc)'den bağışlanma dileyerek canınızı rehinden kurtarın. Omuzlarınız, günahlarınızın ağır yükü altındadır; secdelerinizi uzatarak onları hafifletin. Bilin ki hak teala bu ayda namaz kılanlara, secde edenlere azap etmeyeceğine ve kıyamet günü onları cehennem ateşiyle korkutmayacağına izzet ve celaline yemin etmiştir.

EY NAS

İçinizden kim bu ayda oruçlu bir mü’mine iftar verirse, Allah cc katında köle azat etmiş kadar sevab alacak ve geçmiş günahları bağışlanmış olacaktır.

(O sırada ashabtan bazıları dediler ki; Ya Resulüllah, bizim hepimiz buna kadir değiliz.)

Peygamber sav buyurdularki; Bir hurmanın yarısıyla, yahut bir içim suyla da olsa,oruç tutanlara iftar vererek cehennem ateşinden sakının. Gerçekten bundan fazlasına kadir olmayıp böyle yapana Hak Teala bu sevabı verir.

EY NAS

Bu ayda kim, huyunu güzelleştirirse, ayaklarının titrediği o günde Sırat’tan kolay geçer. Kim; bu ayda şerrini insanlardan uzak tutarsa, Allah (cc) kıyamette azabını ondan uzak tutar. Kim, bu ayda babasız öksüzlere şefkat gösterirse, Allah (cc) kıyamette ona merhamet gösterir. Kim, bu ayda kendi yakınlarına olan bağı sağlamlaştırır, onlara iyilikte bulunursa, Allah (cc) kıyamette onu kendi rahmetine kavuştururur. Kim, bu ayda yakınlarına iyiliği keserse,Allah cc kıyamette ondan rahmetinikeser. Kim, bu ayda sünnet namazı kılarsa Allah (cc) ona diğer aylarda kılınan namazın sevabını verir. Kim, bu ayda bana çok selavat gönderirse, amel terazilerinin hafif geldiği günde Allah cc onun amel terazisini ağırlaştırır. Kim, bu ayda Kur'an'dan bir ayet okursa, diğer aylarda Kur'an'ı hadim edenlerin sevabına erişir.

EY NAS

Bu ayda cennet kapıları açıktır. Rabbinizden dileyin, dileyin yüzünüze kapanmasın. Ve cehennem kapıları bu ayda kapalıdır. Rabbimizden dileyin yüzünüze açmasın. Şeytanları bu ayda bağlamıştır; Allah (cc)'dan isteyin sizlere musallat etmesin.

AMİN
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: