Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun

Gönderen Dert Ortağı 02 Şubat 2012
Mevlid Kandili

İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir.

O'nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.

Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.

Bu gece, müslümanlar arasında yüzyılllardan beri büyük bir coşku ile kutlanmakta, Sevgili Peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Büyük Türk Alimi Süleyman Çelebi tarafından yazılan ve asıl adı "Vesiletün'necat" olan mevlid kitabı O'nun doğumunu, üstünlüğünü ve mucizelerini en güzel bir şekilde dile getiren değerli bir eserdir.

Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O'nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.

Bununla beraber, O'nun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman O'nun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.

MEVLİD KANDİLİ MESAJI

3 Şubat Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) dünyamıza teşriflerinin 1441. yıldönümleridir.

Sevgili Peygamberimiz, Yüce Rabbimizin insanlığa gönderdiği en son elçidir ve bütün bir insanlık için onun nübüvveti karanlıklardan aydınlığa, zulmetten nura geçişin iftihar vesilesi olmuştur.

Efendimizin doğumu, içinde yaşadığımız dünyanın akışını değiştirmiş ve onun tebliğine kulak veren herkes hayatını yeniden tanzim etme, kendini yeniden yapılandırma ve bundan sonraki gidişatında istikamet sahibi olma konusunda sağlam bir dayanağa kavuşmanın ayrıcalığını yaşamıştır. Onun rahmet yüklü mesajları ve hikmet yüklü ahlâkî örnekliği bütün insanlık için umut vaad etmeye devam etmektedir. Bu kıyamete kadar da kesilmeksizin devam edecektir.

Yüce Allah’ın son peygamberine ümmet olmak, pek tabiidir ki sadece onun varlığından ve doğumundan haberdar olmakla sınırlı değildir. Ona tabi olmak hemen her vesileyle kendimizi onun sünnetine ittiba ederek gözden geçirmeyi, hayatımızdaki eksiklikleri telâfi etmeyi ve yine onun çizdiği yol haritasına bağlı olarak kendimizi inşa etmeyi zorunlu kılar. Kısaca peygamberin yolunu takip etmek ve onu örnek almak, onun sağlığında ashabına takdim ettiği değer ve ölçüleri zaman ve mekân sınırlarının ötesine taşarak kendi dünyamıza taşımak ve onun şaşmaz rehberliğine sımsıkı sarılmaktır. Bu insanlık için en hayırlı ümmet olma şerefine nail olmanın yegâne yoludur.

Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (sas) mevlidini idrak ederken bugün bir kere daha O’nun ümmeti olmakla her zaman şerefyab olan bizler, tüm insanlık için en güzel örnek olarak takdim edilen Sevgili Peygamberimizin rehberliğine ne ölçüde ittiba ettiğimizi bu vesileyle yeniden gözden geçirmeliyiz.

Bugün başta İslâm dünyası olmak üzere topyekûn insanlık âleminin dûçar olduğu manevî problemlerin gerek tanımlanma, gerekse çözüme kavuşturulması konusunda Efendimizin risaletine başvurma ve onun rehberliğinde ilerleme konusunda ciddî ve kayda değer bir ihmalkârlıkla karşı karşıyayız. Etrafımızı saran dost, kardeş Müslüman ülkelerde meydana gelen iç çatışmaların ortaya çıkardığı kaosu İslâmî değerler üzerinden onaylamak ve bunları mazur görmek asla mümkün değildir. “Ben, beni görmeden bana iman eden kardeşlerimi özlüyorum.” buyuran Sevgili Peygamberimizin bugün yaşadığımız acılar karşısında neler hissedeceğini tahmin etmek zor değildir. Kardeşlik bağlarının neredeyse ciddî yaralar aldığı bir zaman ve mekânda hem Efendimize hem de birbirimize kardeş olmanın iklim ve ortamlarını yeniden bulmak ve yeniden onun özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmayı yeniden hatırlatmak zorundayız.

Ne yazık ki Müslüman coğrafyasında meydana gelen kardeş kavgaları, iç çatışmalar, kardeşlik ortamını ciddî anlamda yaralamakta, ümmet-i Muhammed olma duyarlılığı hasara uğramaktadır. Allah’ı bir, peygamberi hak bilme düsturundan ayrılmaması gereken ve bu ana çerçeve içinde kardeşlik hukukunu tesis etmek zorunda olan Müslümanlar ne yazık ki bugün bölge coğrafyamızda uyandırılan fitneye dâhil olmakta, birbirlerine kin duyabilmekte, buğz edip intikam rüzgârına kendilerini kaptırabilmektedirler. Oysa biz Müslümanlara düşen kardeşlerimizin arasını bulmak ve hiçbir zaman adaletten ayrılmamaktır. Bugün cehalet, kör taassup ve dünyevî çıkarlardan beslenen bir gerilim ve çatışma ortamı, İslam’ın pak ve nezih kardeşlik dilini köreltmekte, Müslüman kardeşliğinin Ensar-Muhacirin kardeşliğinden beri süregelen tarihsel akışını gözardı etmekte ve bizi Sevgili Peygamberimizin özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmaktan uzaklaştırmaktadır.

Bugün âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (sas) dünyamıza teşriflerinin yıl dönümü münasebetiyle vurgulamak gerekir ki, bu aziz ve mübarek günlerin feyz ve bereketinden istifade ederken içimize yönelmek ve nefis muhasebesi yapmak, özeleştiriden kaçınmamak, insanlık nezdindeki görev ve sorumluluklarımızı hatırlamak, tarihten ders almak ve iyi, doğru ve güzelin timsali olma yolunda azmimizi yenilemek, hepimiz için bir huzur ve sükûn vesilesi olacaktır.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde Mevlid Kandilimizin bütün Müslümanlara huzur getirmesini, insanlığın içine düştüğü sıkıntıların aşılmasında kardeşlik bağlarımızın güçlenmesine ve yeni rahmet kapılarının açılmasına vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan diliyor, vatandaşlarımız, soydaşlarımız ve tüm İslâm âleminin Mevlid Kandilini kutluyorum. Yüce Rabbimizden en büyük niyazımız, Sevgili Peygamberimizin sık sık özlemini dile getirdiği kardeşler topluluğu olmaktan asla uzaklaşmamaktır.


Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ
Diyanet İşleri Başkanı
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

3 Yorum

  1. Unknown Dediki:
  2. ninest123 16.03
    christian louboutin, tory burch outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, ralph lauren outlet, louboutin shoes, louis vuitton handbags, replica watches, louis vuitton, louis vuitton outlet, ralph lauren polo, replica watches, michael kors outlet, christian louboutin, longchamp bags, nike air max, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, uggs outlet, oakley sunglasses, cheap jordans, michael kors outlet online, tiffany jewelry, burberry outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, longchamp outlet, uggs on sale, prada handbags, louis vuitton outlet online, michael kors handbags, uggs on sale, uggs outlet, tiffany jewelry, louboutin uk, michael kors outlet online, michael kors outlet online, oakley sunglasses, michael kors, longchamp outlet, nike air max, gucci handbags, ray ban sunglasses, uggs on sale, oakley sunglasses, burberry factory outlet, ray ban sunglasses, nike free

     
  3. Unknown Dediki:
  4. nike air max uk, michael kors outlet online, coach purses, mulberry uk, vans pas cher, timberland pas cher, replica handbags, true religion outlet, coach outlet store online, north face uk, nike air max, longchamp soldes, lululemon outlet, nike air force, hollister uk, sac guess pas cher, vanessa bruno pas cher, michael kors, polo lacoste pas cher, abercrombie and fitch, true religion outlet, hogan sito ufficiale, nike roshe run pas cher, nike free, abercrombie and fitch UK, nike blazer pas cher, nike air max pas cher, nike air max uk, nike free pas cher, hermes pas cher, new balance, true religion jeans, jordan pas cher, ray ban uk, coach outlet, lunette oakley pas cher, north face pas cher, converse, burberry pas cher, louboutin pas cher, lunette ray ban pas cher, nike roshe uk, nike tn pas cher, michael kors, ralph lauren pas cher, polo ralph lauren uk, true religion outlet, michael kors uk, longchamp pas cher

     
  5. Unknown Dediki:
  6. links of london uk, ugg,ugg australia,ugg italia, karen millen uk, louis vuitton, hollister, coach outlet, moncler, sac louis vuitton, montre pas cher, gucci, canada goose outlet, barbour, pandora jewelry, louis vuitton, sac louis vuitton, canada goose pas cher, toms shoes, ugg uk, moncler uk, supra shoes, wedding dresses uk, barbour jackets uk, pandora jewelry, moncler, bottes ugg pas cher, canada goose, canada goose jackets, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, canada goose uk, marc jacobs, canada goose jackets, louis vuitton uk, moncler outlet, pandora charms, swarovski uk, replica watches, lancel, canada goose outlet, moncler pas cher, moncler, thomas sabo uk, swarovski jewelry, moncler, ugg pas cher, canada goose, converse shoes outlet, moncler jackets, ugg,uggs,uggs canada, ray ban
    ninest123 16.03

     

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: