Windows Nasıl Hızlanır?

Gönderen Dert Ortağı 12 Haziran 2010
http://img217.imageshack.us/img217/945/1159lc.jpg

Windows'u hızlandırmak, başı olan ama sonu olmayan bir yolculuk. Windows işletim sistemi piyasaya çıktığından beri hızlandırmak için uğraşıyoruz. Donanımlar ve yazılımlar değiştikçe, kullanılan yöntemler de değişiyor.

Sonuçta sinir bozan yavaşlamaları, takılmaları ve beklemeleri ortadan kaldırmak; kullandığımız işletim sistemine daha iyi hakim olmak istiyoruz.

Daha hızlı açılan ve çalışan bir Windows istiyoruz ve bunun için en kısa yoldan, en hızlı ve en etkili yöntemleri kullanacağız, makalemizde sizlerle paylaşacağız.

İleri seviye kullanıcıların çoğuna aşina olduğuna emin olmakla birlikte, daima bilinmeyen birkaç numarayı keşfetme şansları mevcut. Başlangıç ya da orta seviyedeki kullanıcıların ise mutlaka bu makaleden öğrenecekleri önemli yöntemler var. gelin en hızlı ve pratik yöntemlere birlikte bakalım...

Eski dosta merhaba:MSConfig


http://img339.imageshack.us/img339/6065/20100518200454.jpgEskiden bu yana vazgeçilmez olan MSConfig uygulamasıyla başlayacağız.

Başlat menüsü altındaki Run kısmına ya da arama çubuğuna Msconfig yazıp, enter'a basın.

Burada karşınıza çalışması kolay bir uygulama penceresi gelecek. Windows'un başlangıcında yüklenen ve sonrasında çalıştırılan gerekli- gereksiz uygulamaları görebilir, elden geçirebilirsiniz.

StartUp sekmesi altında Windows ile birlikte açılan uygulamaları görebilirsiniz. Bu kısma odaklanın ve gereksiz programların açılışını kapatın. Böylece PC'niz daha hızlı açılır ve siz çalışmaya daha hızlı başlayabilirsiniz.


MSConfig numaraları

 http://img99.imageshack.us/img99/9331/20100215231205.jpg

Hangi uygulamayı kapatacağınızı bilemezseniz ismini Google'da aratabilir ve bilgi edinebilirsiniz.

Temel kural, donanım sürücülerine ve temel uygulamalara karışmamaktır. Güvenlik uygulamaları da önemlidir ama sizin sonradan kurduğunuz araçlar, hemen başlamasa da olur.

Boot sekmesi altında daha fazla seçenek görebilirsiniz, No GUI boot ile biraz daha hızlı bir açılışa sahip olabilirsiniz. Zayıf sistemlerde etkisi çoktur, güçlü sistemlerde ise çok azdır.

Önbellek dopingi


http://img80.imageshack.us/img80/1391/20081102202457.jpgBu küçük numaralar işe yaramadıysa zaten güçlü bir sisteminiz var demektir ve yapacağınız en iyi yatırım bir SSD disk olacaktır.

Ancak SSD'ye para harcayamayacaksanız, ReadyBoost kullarak da performansı arttırabilirsiniz. Kaliteli bir USB bellek kullanarak önbelleği arttırabilir ve performans kazanabilirsiniz.

En yararlı olduğu durum, bilgisayarınızın RAM'inin çok fazla olmadığı durumlardır. Hala 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız, 4 GB'dan fazla bellek kullanamayacağınız için ReadyBoost sizin işinize yarayacaktır.

Ancak USB flash disklerin ömürlerinin bu şekilde kısalacağını da hesaba katmalısınız.

İşte yeni bir yöntem!

http://img227.imageshack.us/img227/3269/20100609173400.jpg
Bu yöntem bedava değil ama kesinlikle çok kullanışlı. Modern anakartların sunduğu teknolojilerden faydalanacağız , maliyet unsuru da iyi bir anakart oluyor.

Gigabyte'ın sahip olduğu Smart 6 özelliği sayesinde bilgisayarın açılış süresini büyük miktarda hızlandırabilirsiniz. Quickboot altında yer alan diğer ayar ise Sleep ve Hibernate arasında bir özellik sunar.

Bu ne demek? Veriler hem sabit diskte, hem RAM'de tutulur. Elektrik kesilse bile veri kaybı olmaz, ama açılışta RAM'den yükleme işleri büyük miktarda hızlandırır.

Bilgisayar açılırken de donanım değişikliği olmadığı sürece kritik olmayan kontrolleri atlayarak ciddi zaman kazandırır.

Peki neler kazandık?

http://img517.imageshack.us/img517/2975/20100210215258.jpg
Peki ne kazandık? Güçlü bir test sisteminde yaklaşık 3 saniye kadar. Yani anlayacağınız sırf bu iş için yeni bir anakart alınmaz, ama yeni bir sistemde bu özelliğe dikkat edilebilir.

SSD alırsak ne olur? TRIM komutu etkin değilse pek bir fayda göremeyiz ama açıksa, Windows gerçekten hızlı başlar. Bu özellik Intel'in Kingston için ürettiği SSD'lerde kapalıdır, açmanın çeşitli yolları vardır ama Intel'in kendi SSD'lerini tercih etmek daha sağlıklı bir seçenek. SSD 45 saniyeye inmiş bir boot süresini 32 saniyeye indirebilir.

Sonuçta açılış süresini 1 dk civarından 30 saniye civarına indirebilir, paylaştığımız basit yöntemleri uygulayarak ve iyi bir anakart kullanarak teoride 12-11 saniyeye indirebilirsiniz. Gerçekte çoğu kullanıcının göreceği en iyi değerler ise 20 saniye civarında olacaktır.

En ucuz ve pratik çözüm, hibrit uyku modunu kullanmaya alışmaktır.

Bu Yazı Chip.com.tr Addresinden alınmıştır
sayac Kez Okundu
DertOrtagimblogspot.com

0 Yorum

Yorum Gönder

Yeni Düşenler

Abonelik:

E-Posta Adresini Gir: