Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, ağız ve diş bakımının yanı sıra bazı besinlerin de ağız kokusunu önlemede etkili olduğunu söyledi işte o besinler:
Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz veya sodanın içine limon dilimlerini atabilir, sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.
Maydanoz ve biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla biberiye de etkilidir.
Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakır.
Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir. Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.
Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sülfür kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da hidrojen sülfürdü.
Pide ve hurma aşkı göbeği büyütüyor
Ramazan’da sofraların baş taçlarından biri Ramazan pidesi ve hurma. Ama çoğu zaman pide ve hurma tüketirken ipin ucunu kaçırıyoruz. Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, ölçüyü kaçırmadan pide ve hurma tüketmenin püf noktalarını şöyle anlattı:
HURMA AŞKI: Ramazan ayında orucumuzu açmak için hurma yemek, geleneksel bir davranış. Hoş tadı nedeniyle hurmadan vazgeçemiyoruz. Yalnızca oruç açmak için değil, meyve olarak iftar sofralarında yer verilen hurmaların da tüketiminde bazen dengesizlikler ve aşırı tüketim görülebiliyor. Hurma potasyum mineralinden zengin, glisemik indeksi yüksek lezzetli bir kuru meyve. 20 gram kadar hurma bir porsiyon meyveye eşdeğer enerji içeriyor. Bu da ortalama 50 kaloriye denk geliyor. Ne yapalım? Günümüzde ülkemize ithal edilen hurmalar, özel olarak hazırlandığından boyutlarının normalin üzerinde olduğuna dikkat edilmeli. Bu nedenle ortalama 20 gram ağırlığında yani 3-4 kuru kayısı veya 1 kuru incir ağırlığına eşdeğer hurmanın bir porsiyon meyveye eşdeğer olduğunu unutmadan dikkatlice tüketmek gerekiyor.
PİDE AŞKI: Ramazan sofralarının vazgeçilmezi ise pide. Bir ince dilim ekmek 25 gramdır, ortalama enerji değeri ise 69 kaloridir. Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideden çok tükettiğimizde doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. İki boğumlu bir pide bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğundan, bu kadarlık bir pideyle beraber sebze yemeği tüketmek tokluk süresini uzatacaktır. Ne yapalım? Sofrada tüm doygunluğu pide ile sağlamayı hedeflemeden makul miktarlarda pidenin yanında posa oranı yüksek öğünleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
0 Yorum